,,Het is een prettige dag op de beurzen. De cyclische aandelen stijgen het hardst. ASML was in de AEX echter een opvallende uitzondering. ASML behoorde in de afgelopen maand tot de sterkste stijgers en dat is eigenlijk vreemd voor het cyclische aandeel. Het lijkt dat daar nu een correctie op volgt”, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management eerder op de dag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,7 procent hoger op 288,32 punten. De MidKap-index steeg 2 procent tot 485,30 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt klommen de beurzen tot 1,5 procent.

Werkgelegenheidcijfers

In het licht van eventuele nieuwe steunmaategelen van de Fed kijken beleggers vooral uit naar de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, die in de komende dagen worden gepubliceerd. Woensdag staat het banenrapport van de private sector van salarisverwerker ADP op het programma. Donderdag volgen de wekelijkse steunaanvragen en vrijdag wordt het belangrijke officiële banenrapport vrijgegeven.

In de eurozone bleek woensdag dat de werkloosheid in juli is blijven steken op 10 procent van de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage viel daarmee een fractie hoger uit dan verwacht. Ook bleef de inflatie in de eurozone in augustus met 2,5 procent gelijk ten opzichte van juli.

Stijgers

In de Amsterdamse MidKap sprong farmaciebedrijf Pharming 25 procent omhoog. Het bedrijf liet weten samen met Swedish Orphan Biovirum (SOBI) zijn voornaamste product, Ruconest, op de markt te brengen in Nederland. Daarvoor kregen de twee toestemming van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Uitzender Randstad en verffabrikant AkzoNobel waren de grootste stijgers in de AEX-index met een plussen van ruim 4 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam en chemieconcern DSM volgden met winsten van meer dan 3,5 procent. Alle 25 hoofdfondsen boekten winst. Chipmachinemaker ASML behoorde met een plusje van 0,5 procent tot de geringste stijgers.

Carrefour

Digitale kaartenmaker AND International Publishers viel meer dan 11 procent omlaag nadat het bedrijf in het eerste halfjaar van 2011 een fors verlies leed door een eenmalige last.

Het Franse supermarktconcern Carrefour dook in Parijs 3,2 procent omlaag. Het bedrijf gaf na tegenvallende resultaten in de eerste helft van het jaar een winstwaarschuwing voor het gehele boekjaar. Het Franse mediabedrijf Vivendi steeg daarentegen 3,5 procent. Het bedrijf zag de winst in de eerste zes maanden van dit jaar flink stijgen en bevestigde de verwachting voor heel 2011.

De euro was 1,4443 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl